29.5.15

Sałatka quinoa ze szparagami, kozim serem i czarnymi oliwkami

quinoa, salatka, grillowane warzywa, szparagi, czarne oliwki, kozi ser, zioła,

 

 

 
 

Porcja dla 3 osób. Czas przygotowania 40 minut.

 

Składniki:

Sos winegret:

  • 1/8 szklanki czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sałatka:

  • 2 szklanki wody lub wywaru warzywnego.
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 szklanka kaszy quinoa
  • 8-10 włóczni szparagów (przyciąć zdrewniałe końce)
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki oliwek czarnych drylowanych
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kozi ser

Wykonanie:

 

 

  1. Ocet, miód, musztardę połączyć na gładko, powoli wlewać oliwę z oliwek. Dodać do smaku sól i świeżo zmielony pieprz. Odstawić na bok.
  2. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli, dodać tymianek i quinoa. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut.
  3. Rozgrzać grilla lub patelnię grillową. Oliwą za pomocą pędzelka wysmarować szparagi, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na grillu i piec z każdej strony (do miękkości około 5 minut), następnie pokroić na około 2 cm kawałki.
  4. Przenieść quinoa do miski, dodać pokrojone szparagi, oliwki, bazylię, pietruszkę i sos. Dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać kozim serem i podawać.

Smacznego!

 

 

Szparagowe<3Love

 

 

 

1 komentarz: