15.10.15

Gruszki, płatki migdałowe i płatki owsiane

Płatki migdałowe, płatki owsiane, pieczone, owsianki, przyprawy jesienne, śniadanie, przepis,




Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych plus 2-3 łyżki więcej do posypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu plus 1/2 łyżeczki więcej do posypania gruszek
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 2 szklanki mleka migdałowego lub dowolnego roślinnego może być też zwykle
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu (dodałam troszkę mniej miodu)
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki masła (zamieniłam na olej kokosowy)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2 gruszki (nie obierać, pokroić w grubsze plastry)
  • 2 małe banany (pokroić w drobną kostkę)
  • 1 łyżka cukru brązowego
Wykonanie:
  1. Piekarnik rozgrzać do 375 stopni F -190 stopni C. Naczynie odpowiednie do pieczenia w piekarniku natłuścić (ja wysmarowałam olejem kokosowym)
  2. Masło roztopić, lekko przestudzić i wymieszać z miodem. Odstawić na bok.
  3. W średniej misce wymieszać płatki owsiane, płatki migdałowe, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól. Wlać mleko, dodać olejek migdałowy i lekko roztrzepane jajko. Dodać banany i masło wymieszane z miodem, następnie wszystko dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia, na górze położyć plastry gruszek, posypać cynamonem, cukrem brązowym i płatkami migdałowymi.
  4. Piec około 30-35 minut.
  5. Podawać na ciepło. Skropić odrobiną miodu (można pominąć).
Smacznego !

Jesienne Superfoods

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz