7.6.15

Polędwiczki wieprzowe pieczone w bagietce

Polędwiczki wieprzowe, bagietka, musztarda, zioła, dodatek do sałatek, warzywa,

 

 

Składniki na dwie polędwiczki:

  • bagietka
  • 2 polędwiczki wieprzowe (może być również jedna, nadmiar bagietki można przyciąć)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • cebula granulowana
  • papryka mielona
  • mieszanka suszonych włoskich ziół
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu

 

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C - 400 stopni F.
  2. Polędwiczki natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, cebulą, papryką i ziołami. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić polędwiczki ze wszystkich stron około 8-10 minut. Przełożyć na talerz.
  3. W małej misce wymieszać musztardę z miodem, następnie wysmarować polędwiczki z każdej strony.
  4. Bagietkę delikatnie naciąć wzdłuż, następnie wydrążyć. Włożyć polędwiczki do środka i związać sznurkiem kuchennym. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec przez około 30 minut (ważne żeby podczas pieczenia bagietki były przykryte folią aluminiową) lub do momentu aż polędwiczki osiągną temperaturę w środku 71 stopni C - 160 stopni F. Przed końcem pieczenia polędwiczek możecie włożyć do piekarnika blaszkę z warzywami. Wyciągnąć polędwiczki z piekarnika i odstawić na 10 minut. Pokroić w plastry i podawać.

Podawać na gorąco z ulubionymi pieczonymi lub gotowanymi warzywami. Takie polędwiczki są również bardzo smaczne na zimno jako dodatek do sałatek.

Pieczone brokuły:

  • 1-2 główki brokuł
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • starty parmezan

  1. Brokuły podzielić na mniejsze kawałki, umieścić na blaszce.
  2. Skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, następnie przemieszać aby się równomiernie pokryły oliwą.
  3. Piec przez około 20 minut (użyj widelca żeby sprawdzić czy są miękkie).
  4. Przełożyć na półmisek i posypać parmezanem.

Smacznego!

 

 

 

 

1 komentarz: