Delikatna, soczysta i lekko słodka surówka obiadowa z marchewki, ananasa i rodzynek. Najcześciej spotykana w wersji z jabłkiem. Dzisiaj proponuję Wam zatem z ananasem. Pasuje w zasadzie do większości dań mięsnych i smażonej ryby.
Składniki:
- 2-3 marchewki
- około 1/2 szklanki dojrzałego świeżego ananasa (może być również z puszki)
- 2-3 łyżki śmietany
- około 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- rodzynki (opcjonalnie)
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem.
- Ananasa odsączyć, pokroić w drobną kostkę.
- Marchew zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach, następnie przełożyć do miski. Dodać rodzynki, ananasa, śmietanę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić cukrem. Gotową surówkę wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz