13.2.15

Ciasto z lejka

Ciasto z lejka, karnawał, tłusty czwartek

Tłusty czwartek u mnie niestety bez pączków! Z braku czasu zrobiłam kojarzące się z karnawałem "ciasto z lejka" zajęło mi to nie więcej niż 20 minut.
Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko lekko roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
Ponadto:
  • cukier puder do posypania lub konfitura, miód, polewa czekoladowa, cukier z cynamonem, bita śmietana, owoce (dowolnie)
  • olej do głębokiego smażenia
  • lejek
Wykonanie:
  1. W jednej misce połączyć składniki mokre: mleko, jajko i wanilię. W drugiej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sól, sodę oczyszczoną i cukier. Stopniowo dodawać do mokrych składników, mieszać na gładko, następnie dodać stopione masło. Wymieszać.
  2. Rozgrzać olej w rondlu do temperatury 190 stopni C.
  3. Wlać ciasto do lejka, a w tym samym czasie przyłożyć palec aby zatrzymać przepływ ciasta. Przenieść nad gorący olej, uruchomić palcem strumień ciasta i ruchem okrężnym wlewać ciasto aby utworzyć kształty podobne do spirali.
  4. Smażyć 2-3 minuty na złoty kolor, przełożyć na talerz wyłożony papierem kuchennym. Posypać obficie cukrem pudrem.
Bądźcie ostrożni i NIE poparzcie się!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz