Składniki:
- winogrona bez pestek (umyć i osuszyć)
- ser ricotta
- oliwa z oliwek
- posiekane świeże zioła, tymianek lub rozmaryn
- miód
- sól, pieprz
- starta skórka z cytryny do posypania kanapek (cytrynę sparzyć)
- chleb lub bagietka
Wykonanie:
- W małej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać winogrona, tymianek, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, gdy winogrona zaczną pękać, ściągnąć z gazu. Winogrona można również upiec w piekarniku. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszać winogrona z oliwą, solą, pieprzem i ziołami. Przełożyć na blaszkę do pieczenia, włożyć do piekarnika i piec do momentu aż winogrona zaczną pękać około 12-15 minut.
- Kromki chleba skropić oliwą i podsmażyć na patelni lub podpiec w tosterze. Rozsmarować ser, położyć ciepłe winogrona, posypać skórką z cytryny i polać miodem.
Smacznego!
ciekawa kanapka! :)
OdpowiedzUsuń