28.2.15

Pizza z anchois i mozzarellą

Pizza, rybki, fileciki anchois, ser mozzarella, zioła, parmezan, ryba, filety, kuchnia włoska, przepis,

Ciasto na pizzę przepis tutaj

Składniki:

  • fileciki anchois - bądźcie ostrożni z ilością, fileciki są bardzo słone, można położyć je w całości na pizzy lub pokroić na mniejsze kawałki
  • świeży ser mozzarella (pokroić w kostkę)
  • starty parmezan
  • oliwki dowolne
  • świeże zioła bazylia lub oregano
  • mieszanka suszonych włoskich ziół

Ponadto:

  • zimne piwo!!

Fileciki anchois są bardzo słone, wiec polecam wam sos do pizzy lekko dosłodzić miodem.

Sos do pizzy

Składniki na 2 średniej wielkości pizze

  • słoiczek koncentratu pomidorowego 90g
  • ciepła woda
  • 1-2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę
  • 1 do 1 1/2 łyżki miodu
  • 3/4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
  • po 1/4 łyżeczki suszonych ziół, oregano, majeranek, bazylia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól do smaku

Wykonanie:

  1. Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki a słoiczek napełnić ciepłą wodą i wlać do miski z koncentratem. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić na minimum 30 minut (ewentualnie doprawić miodem lub octem, według swojego uznania)
  2. Na przygotowane ciasto, równomiernie rozprowadzić oliwę i sos, ułożyć fileciki, mozzarellę, posypać ziołami i parmezanem.

Smacznego!

Pyszna pizza

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz