Masło, cukier, cynamon - prostota! ale tych ciastek nie można przestać jeść, są magiczne!
Składnik na 28-30 ciastek
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki winianu potasu (cream of tartar)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli koszernej
- 225 g masła (temperatura pokojowa)
- 300 g cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 duże jajka (temperatura pokojowa)
- 50 g cukru
- 1 1/2 łyżki cynamonu
- Mąkę, winian potasu, sodę i sól, przesiać, odstawić.
- W dużej misce, za pomocą miksera na średnich obrotach, utrzeć na puszystą masę - masło, cukier, wanilię 3 do 4 minut. Zmniejszyć prędkość do niskiej i dodawać po jednym jajku, następnie dodać mąkę w trzech porcjach, mieszać aż zniknie. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- W małej misce wymieszać cukier z cynamonem.
- Piekarnik rozgrzać do 205 C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
- Nabierać czubatą łyżkę ciasta, mokrymi dłońmi formować kulki i obtaczać w cukrze z cynamonem. Układać kulki na blaszkę w odległość około 5-6 cm od siebie (ciastka potrzebują dużej przestrzeni)
- Piec przez 8-10 minut. Ciasteczka powinny być lekko złote, po 5 minutach przełożyć na metalową kratkę (ciasteczka spadną trochę jak ostygną)
Wyglądają pysznie i bardzo puchato :)
OdpowiedzUsuńMaleńkie pyszności. Tylko kawka, dobry film i zniknęły by z talerzyka migiem :D
OdpowiedzUsuńMuszę je w końcu upiec :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam z połowy porcji i... bałam się, że nie zdążę spróbować. Na szczęście kilka zostało :)
OdpowiedzUsuń