Składniki:
- 4 pomarańcze
- 2 łyżki świeżych liści rozmarynu
- 1/2 szklanki cukru
- jogurt grecki naturalny
Wykonanie:
- Ostrym nożem obrać pomarańcze razem z białą skórką, przekroić na pół.
- Posypać 1/4 szklanki cukru i 1 łyżką rozmarynu, wbić kilka liści rozmarynu od spodu pomarańczy.
- Patelnie żeliwną rozgrzać na średnim ogniu, wsypać pozostały cukier i rozmaryn. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać położyć pomarańcze. Nie przesuwać przez kilka minut. Regulować ogień tak, aby się pomarańcze ładnie przypaliły (cukier ma być brązowy, uważać aby nie powstał gryzący zapach)
- Przełożyć na talerzyki i położyć po łyżce jogurtu (nadmiar rozmarynu można usunąć)
Fajny pomysł :) Nigdy nie jadłam pomarańczy w takiej formie. Niby jest przypieczona, a wygląda tak świeżo ;)
OdpowiedzUsuńMmm, to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuń