Porcja dla 6 osób.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 3/4 szklanki jasnego cukru brązowego (dałam odrobinę mniej)
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżki roztopionego masła plus więcej do wysmarowania naczynia i jabłka
- 2 jabłka obrać, pokroić w kostkę, plus 1 na górę, pokroić w cienkie plasterki.
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 165 stopni C. Naczynie odpowiednie do pieczenia w piekarniku wysmarować masłem.
- W średniej misce połączyć; owsiankę, cukier brązowy, 3/4 szklanki orzechów, rodzynki, proszek do pieczenia, cynamon, siemię lniane i sól.
- W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać mleko, wanilie i dobrze połączyć. Dodać mieszaninę mleka do mieszaniny owsianej wraz z masłem.
- Rozłożyć jabłka równomiernie na dnie naczynia. Wlać mieszaninę owsianą, rozprowadzić, posypać pozostałymi orzechami, lekko je wgnieść. Ułożyć plastry jabłka i natłuścić roztopionym masłem. Piec około 40-45 minut.
- Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Przyznam szczerze,że pieczonej owsianki jeszcze nie próbowałam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie wpisu do akcji.
Miłego wieczoru. :)
Pieczone owsianki bardzo lubię i z jabłkiem takie często robię :) Twoja wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie i aromatycznie!
OdpowiedzUsuń