Kakaowe Snickerdoodles to miękkie i lekko chrupiące ciasteczka, można się nimi zajadać bez końca, są proste i szybkie w przygotowaniu. Można z nich zrobić również smaczny "krem ciasteczkowy" przepis tutaj
Ostrzeżenie! Szybko znikają!
Składniki na 18 ciastek
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1 1/2 łyżeczki winianu potasu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 140 g masła - temperatura pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki cukru
- 1 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć matą silikonową lub papierem pergaminowym.
- Mąkę, kakao, winian potasu, sodę oczyszczoną i sól, przesiać - odstawić.
- W misce miksera, na średnich obrotach ubijać masło, cukier kryształ i cukier brązowy 2 minuty. Zwiększyć prędkość obrotów do średnio-wysokich i ubijać kolejne 2 minuty. Dodać jajko i wanilię, zmniejszyć prędkość do niskiej, dodać mieszaninę mąki - połączyć.
- Cukier i cynamon wymieszać w małej misce.
- Łyżką nabierać ciasto, mokrymi dłońmi formować kulki i obtaczać w cukrze z cynamonem, następnie układać kulki na blaszce w odległości 5-6 cm od siebie (ciastka potrzebują dużej przestrzeni)
- Piec 9 do 11 minut. Ciastka pozostawić na blaszce 5 minut, następnie przełożyć na metalową kratkę.
Mmm, u nas by zniknęły błyskawicznie, jestem pewna :)
OdpowiedzUsuń