Składniki na 12 muffinów
- 2 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru (u mnie niepełna szklanka)
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka kokosowego lub zwykłego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 5 łyżek roztopionego masła
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Blaszkę do muffinów wyłożyć papilotkami.
- W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i kokos.
- W średniej misce wymieszać jajka, mleko, ekstrakt waniliowy i wlać do suchych składników. Mieszać, aż składniki mokre bedą niemal w pełni połączone. Wlać roztopione masło i mieszać, aż masło się całkowicie połączy.
- Podzielić ciasto równo na przygotowanych papilotkach (kubki bedą dość pełne)
- Piec około 25-30 minut do suchego patyczka. Przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- około 2 łyżki mleka
Cukier i mleko połączyć na gładko. Lukrować zimne babeczki i posypać wiórkami kokosowymi.
Idealnie Ci wyrosły!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, więc musiałam go sprawdzić :) Wyszły pyszne. Po prostu pychotka!! Z podanych składników wyszło mi aż 15 (być może mniej nakładałam do papilotek). Polecam.
OdpowiedzUsuń