3.1.15

Chili z indyka

Zupa chili, ostra zupa, fasolka czerwona, mięso mielone z indyka, papryka, sos tabasco

 

 

Czas przygotowania 1h 30 min. Porcja dla 4-5 osób.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 średniej wielkości cebule - posiekać
  • 2 ząbki czosnku - posiekać
  • 1/2 żółtej papryki
  • około 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 puszki po (400g) krojonych pomidorów - zmiksować całość
  • 2 puszki (450g) czerwonej fasoli - odcedzić i przepłukać
  • 1 łyżka przyprawy do chili con carne
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki bulionu drobiowego małosolnego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu tabasco
  • 1 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Wykonanie:

  1. W dużej patelni na średnim ogniu, rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebule, paprykę i czosnek, smażyć aż cebula zrobi się przezroczysta. Dodać mięso mielone i smażyć aż zbrązowieje.
  2. Dodać pozostałe składniki; pomidory, fasolę, ostrą paprykę, cukier, bulion, czosnek granulowany, ostry sos, sól, bazylię i oregano. Wszystko razem dobrze wymieszać, zmniejszyć płomień gazu i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.

Smacznego !

 

Niskokaloryczny styczeń

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz