Czas przygotowania 1h 30 min. Porcja dla 4-5 osób.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 średniej wielkości cebule - posiekać
- 2 ząbki czosnku - posiekać
- 1/2 żółtej papryki
- około 500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 puszki po (400g) krojonych pomidorów - zmiksować całość
- 2 puszki (450g) czerwonej fasoli - odcedzić i przepłukać
- 1 łyżka przyprawy do chili con carne
- 1 łyżka cukru
- 2 szklanki bulionu drobiowego małosolnego
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ostrego sosu tabasco
- 1 1/2 łyżeczki soli koszernej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie:
- W dużej patelni na średnim ogniu, rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebule, paprykę i czosnek, smażyć aż cebula zrobi się przezroczysta. Dodać mięso mielone i smażyć aż zbrązowieje.
- Dodać pozostałe składniki; pomidory, fasolę, ostrą paprykę, cukier, bulion, czosnek granulowany, ostry sos, sól, bazylię i oregano. Wszystko razem dobrze wymieszać, zmniejszyć płomień gazu i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz