1.1.15

Zupa cebulowa


Zupa cebulowa, cebula, grzanki, ser Gruyere, czerwone wino

Porcja dla 6 osób
Składniki:
  • 115 g masła
  • 4 cebule - pokroić w piórka
  • 2 ząbki czosnku - posiekać
  • 2 liście laurowe
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 litry rosołu wołowego małosolnego
  • 1 bagietka - pokroić w plastry
  • około 220 g tartego sera Gruyere
Wykonanie:

  1. Roztopić masło na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, gałązki tymianku, sól, pieprz i gotować, aż cebula będzie bardzo miękka około 25 minut. Dodać wino, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż wino odparuje i cebula zrobi się sucha, około 5 minut. Wyrzucić liście laurowe i gałązki tymianku. Dodać mąkę i smażyć na średnio niskim ogniu około 10 minut. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Piekarnik rozgrzać do 205 stopni C.
  3. Ułożyć plastry bagietki na blaszce w jednej warstwie, posypać serem i zapiekać około 5 minut.
  4. Przełożyć zupę do miseczek i położyć na górze grzanki.
(Można również przełożyć zupę do miseczek żaroodpornych, położyć plastry bagietki na górze i całość zapiekać w piekarniku do momentu, aż ser się stopi)

Smacznego!

2 komentarze: