Porcja dla 6 osób
Składniki:
- 115 g masła
- 4 cebule - pokroić w piórka
- 2 ząbki czosnku - posiekać
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 1 szklanka czerwonego wina
- 3 czubate łyżki mąki
- 2 litry rosołu wołowego małosolnego
- 1 bagietka - pokroić w plastry
- około 220 g tartego sera Gruyere
- Roztopić masło na średnim ogniu. Dodać cebulę, czosnek, liście laurowe, gałązki tymianku, sól, pieprz i gotować, aż cebula będzie bardzo miękka około 25 minut. Dodać wino, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż wino odparuje i cebula zrobi się sucha, około 5 minut. Wyrzucić liście laurowe i gałązki tymianku. Dodać mąkę i smażyć na średnio niskim ogniu około 10 minut. Dodać bulion, doprowadzić do wrzenia i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzać do 205 stopni C.
- Ułożyć plastry bagietki na blaszce w jednej warstwie, posypać serem i zapiekać około 5 minut.
- Przełożyć zupę do miseczek i położyć na górze grzanki.
Smacznego!
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś taką zrobić, bo wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń