Składniki:
Sos
- 1 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 2 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
- 1/2 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 łyżki posiekanej cebulki zielonej
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
Ponadto:
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki wody
Kurczak:
- 2 piersi z kurczaka pokroić w kostkę (około 1.5x1.5 cm)
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Wlać 1 1/2 szklanki wody, sok z pomarańczy, sok z cytryny, ocet ryżowy i sos sojowy do małego garnka. Dodać skórkę pomarańczową, cukier brązowy, imbir, czosnek, cebulkę zieloną i płatki papryki. Doprowadzić do wrzenia, ściągnąć z gazu, schładzać 10-15 minut.
- Pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do pojemnika, zalać 1 szklanką zimnego sosu, przykryć i włożyć do lodówki na 2 godziny (od czasu do czasu pomieszać)
- Przygotować panierkę - w jednej misce roztrzepać jajko, w drugiej misce wymieszać mąkę z solą i pieprzem.
- Oliwę z oliwek rozgrzać w dużej patelni, na średnim ogniu. Dodać panierowanego kurczaka i smażyć na brązowy kolor, następnie wyciągnąć na talerz, wyłożony papierem kuchennym.
- Patelnię przetrzeć papierem kuchennym, dodać pozostały sos, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać skrobię kukurydzianą wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Połączyć na gładko, zmniejszyć płomień gazu do małego, wrócić z usmażonym kurczakiem na patelnię i gotować około 5 minut. Podawać z ryżem, posypać posiekaną zieloną cebulką i sezamem.
Smacznego!
Pięknie wygląda :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń