Składniki:
- 2 łyżki przyprawy old bay (jeśli nie macie oryginalnej, możecie ją zrobić, przepis poniżej)
- około 500 g średniej wielkości surowych krewetek (zawierają sporą ilość kwasu tłuszczowego omega 3)
- 1/2 łyżeczki nasion selera
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soli koszernej
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekać)
- 6-8 listków laurowych
- 1/2 średniej wielkość cebuli (pokroić w cienkie plasterki wzdłuż)
Jeśli lubicie bardziej kwaśne smaki, można krewetki zakwasić octem, dodając odrobinę octu białego winnego lub jabłkowego (według uznania)
Wykonanie:
- Przygotować miskę z zimną wodą i lodem.
- Doprowadzić przyprawę old bay i 8 szklanek wody do wrzenia w średnim garnku. Dodać krewetki, zmniejszyć płomień do minimum i gotować aż krewetki zrobią się różowe, około 2 minuty. Ugotowane krewetki przełożyć do miski z lodem, schłodzić, wyciągnąć.
- Drobno zmielić nasiona selera i ziele angielskie w młynku lub moździerzu, przełożyć do miski i wymieszać z olejem, sokiem, pietruszką, solą, płatkami papryki, czosnkiem i liśćmi laurowymi.
- Cebulę i krewetki warstwami ułożyć w słoiku, zalać mieszaniną oleju. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki najlepiej na cała noc. Krewetki wyciągnąć z lodówki godzinę przed podaniem. Podawać dowolnie na przykład z sosem czosnkowym, krakersami, ryżem jak również idealny dodatek do sałat. Krewetki można również zabrać na przykład latem na piknik.
Sos czosnkowy
- 2/3 szklanki majonezu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny (cytrynę sparzyć)
- 1 ząbek czosnku-przecisnąć przez praskę
Wszystkie składniki połączyć na gładko.
Przyprawa old bay
Składnik:
- 1 łyżka soli selerowej
- 1 łyżka mielonych liści laurowych
- 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonych goździków
Składniki zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Przyprawa old bay polecana zwłaszcza do owoców morza jak również do kurczaka.
Smacznego!
ciekawe :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń