Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 1/4 szklanki startego ostrego sera cheddar
- 2 łyżki zimnego masła (pokroić na małe kawałki)
- 1 duże jajko lekko roztrzepane
Ponadto:
- cukier brązowy do oprószenia krakersów
- 1 duże żółtko lekko roztrzepać z 1 łyżką mleka (do wysmarowania krakersów)
- W małej misce wymieszać owsiankę z mlekiem, odstawić na 5 minut.
- Do malaksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Pulsować kilka razy. Dodać ser i masło, pulsować do momentu aż zrobią się duże grudki. Dodać roztrzepane jajko i miękką owsiankę. Pulsować do utworzenia się ciasta. Zebrać ciasto z malaksera, przełożyć na deskę i delikatnie ugniatać kilka razy aż dokładnie połączy się w całość. Zawinąć ciasto w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
- Stolnicę lekko posypać mąką, następnie ciasto rozwałkować (grubość ciasta 3 mm) Szybko wycinać kwadraty 4x4 cm lub dowolne kształty, usunąć pędzelkiem nadmiar mąki i przenieść kwadraty na blaszkę. Włożyć do lodówki na co najmniej 5 minut.
- Żółtkiem, za pomocą pędzelka wysmarować kwadraty i lekko posypać cukrem. Włożyć do piekarnika, piec na złoty kolor około 16 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz