21.11.14

Krakersy owsiane z serem cheddar

Krakersy, ser cheddar, owsianka, płatki owsiane, zakąski, przekąski

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/4 szklanki startego ostrego sera cheddar
  • 2 łyżki zimnego masła (pokroić na małe kawałki)
  • 1 duże jajko lekko roztrzepane

Ponadto:

  • cukier brązowy do oprószenia krakersów
  • 1 duże żółtko lekko roztrzepać z 1 łyżką mleka (do wysmarowania krakersów)
  1. W małej misce wymieszać owsiankę z mlekiem, odstawić na 5 minut.
  2. Do malaksera wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Pulsować kilka razy. Dodać ser i masło, pulsować do momentu aż zrobią się duże grudki. Dodać roztrzepane jajko i miękką owsiankę. Pulsować do utworzenia się ciasta. Zebrać ciasto z malaksera, przełożyć na deskę i delikatnie ugniatać kilka razy aż dokładnie połączy się w całość. Zawinąć ciasto w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  3. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
  4. Stolnicę lekko posypać mąką, następnie ciasto rozwałkować (grubość ciasta 3 mm) Szybko wycinać kwadraty 4x4 cm lub dowolne kształty, usunąć pędzelkiem nadmiar mąki i przenieść kwadraty na blaszkę. Włożyć do lodówki na co najmniej 5 minut.
  5. Żółtkiem, za pomocą pędzelka wysmarować kwadraty i lekko posypać cukrem. Włożyć do piekarnika, piec na złoty kolor około 16 minut.

Prezenty na Mikołajki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz