Składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 115 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki mleka
- starta skórka z jednej cytryny (cytrynę sparzyć!)
- 1/3 szklanki dżemu malinowego (lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej)
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 175 C.
- Foremkę do pieczenia o wymiarach 22x12 wyłożyć papierem pergaminowym tak, żeby było kilka centymetrów poza foremką (do wyciagnięcia chlebka) następnie papier natłuścić.
- W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól.
- Masło z cukrem utrzeć mikserem na pulchną masę, dodać jajka, wanilię, mleko. Połączyć.
- Dodać składniki suche i skórkę z cytryny. Wymieszać.
- Wyłożyć 1/2 ciasta na blaszkę i polowę ciepłego dżemu. Nożem zrobić esy floresy. Czynność powtórzyć.
- Przełożyć do nagrzanego piekarnika, piec 55-65 minut.
- Upieczony chlebek wyłożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
Podawać z masłem.
Ależ on ślicznie wygląda, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuń