25.11.14

Szybki chlebek malinowo-cytrynowy

 

Chlebek, dżem malinowy, cytryna

 

 

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 115 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • starta skórka z jednej cytryny (cytrynę sparzyć!)
  • 1/3 szklanki dżemu malinowego (lekko podgrzać w kuchence mikrofalowej)

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 C.
  2. Foremkę do pieczenia o wymiarach 22x12 wyłożyć papierem pergaminowym tak, żeby było kilka centymetrów poza foremką (do wyciagnięcia chlebka) następnie papier natłuścić.
  3. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól.
  4. Masło z cukrem utrzeć mikserem na pulchną masę, dodać jajka, wanilię, mleko. Połączyć.
  5. Dodać składniki suche i skórkę z cytryny. Wymieszać.
  6. Wyłożyć 1/2 ciasta na blaszkę i polowę ciepłego dżemu. Nożem zrobić esy floresy. Czynność powtórzyć.
  7. Przełożyć do nagrzanego piekarnika, piec 55-65 minut.
  8. Upieczony chlebek wyłożyć na metalową kratkę do wystudzenia.

Podawać z masłem.

 

1 komentarz: