Składniki:
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego rozmarynu
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka startej skorki z cytryny (cytrynę sparzyć)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 140 g szpinaku (posiekać)
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 115 g koziego sera
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
- Foremkę do pieczenia, lub naczynie żaroodporne o wymiarach 22x12 wyłożyć papierem pergaminowym, tak, żeby było kilka centymetrów poza foremką (do wyciagnięcia chlebka) następnie papier natłuścić.
- Szpinak i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek.
- W jednej misce połączyć mikserem, śmietanę, olej, jajka.
- W drugiej wymieszać, mąkę, cukier, tymianek, rozmaryn, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sól, pieprz i sodę oczyszczoną.
- Suche składniki dodać do mokrych, dodać szpinak i pokruszony kozi ser. Wszystko razem połączyć, najlepiej dużą drewaianą łyżką.
- Przełożyć ciasto do foremki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 40-50 minut.
- Upieczony chlebek przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia, na około 60 minut.
Smacznego!
Chlebek ze szpinakiem? Już go lubię :)
OdpowiedzUsuń