Składniki na około 25 ciastek
- 6 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki herbaty Earl Grey (utrzeć w moździerzu lub młynku)
- czekolada
Ponadto:
- saszetka herbaty
- słomka do picia
- sznurek
- zawieszki drukuj tutaj
Wykonanie:
- Masło z cukrem utrzeć do białości, następnie dodać jajko i wanilię.
- Mąkę, 1 łyżeczkę herbaty, proszek i sól wymieszać, potem dodać do masła i jajka, wymieszać delikatnie, ale skutecznie. (Jeśli uważasz ze ciasto jest zbyt lepkie dodaj odrobinkę mąki, nie za dużo, ciasto będzie zbyt twarde)
- Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folie spożywczą, włożyć do lodówki i pozwolić mu odpocząć co najmniej 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzać do 175 C.
- Odpowiednią powierzchnię dobrze posypać mąką, rozwałkować jedną część ciasta, (grubość ciasta około 5 mm) i wykrawać ciastka wielkości saszetki herbaty, słomką wykrawać dziurki na zawieszki.
- Ciastka przełożyć na blaszkę do pieczenia i piec 8-12 minut. Gdy brzegi ciastek zabarwią się wyraźnie na złoty kolor to znak ze gotowe! Przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżeczkę zmielonej herbaty, wymieszać. Maczać ciasteczka i odkładać na kratkę lub papier pergaminowy aby polewa zastygła.
Smacznie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tymi ciastkami ;) i gratuluję pierwszego wpisu w akcji ;)
OdpowiedzUsuńDzięki !
Usuńwyglądają super :)
OdpowiedzUsuńale mam takie pytanie- dzielimy ciasto na dwie części, jedną część wałkujemy... hmmm a drugą? na później? :)
Tak , łatwiej zrobić dwie serie jedna po drugiej, chłodne ciasto łatwiej sie wycina i dobrze odchodzi od deski.
OdpowiedzUsuńSłodkie i pomysłowe:)
OdpowiedzUsuń