Składniki :
- 6 główek czosnku pieczonego - przepis tutaj
- sól, pieprz
- 6 łyżek masła
- 1/4 szklanki mąki
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka suszonych mieszanych ziół włoskich
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
Grzanki:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku-przecisnąć przez praskę
- pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- bagietka pszenna pokroić w 2-3 cm plastry (ja pszenną zamieniłam na domową pełnoziarnistą)
- 1/2 szklanki startego sera np asiago
Wykonanie:
- W dużym garnku, na średnim ogniu roztopić masło. Dodać upieczony czosnek, smażyć około 5 minut. Dodać mąkę podsmażać na ciemno złoty kolor około 5-6 minut.
- Dodać 1 szklankę bulionu, dobrze wymieszać, dodać pozostały bulion i 2 szklanki wody. Dodać zioła włoskie, 1 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut.
- Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut.
- Przygotować grzanki - Piekarnik rozgrzać do 205 C.
- W małej miseczce wymieszać - oliwę, czosnek, 1/4 łyżeczki pieprzu, paprykę i oregano. Pędzelkiem kuchennym rozprowadzić oliwę na kromeczki i posypać serem, przełożyć na blaszkę.
- Zapiekać około 8-10 minut.
- Zupę na talerzu, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz