8.11.14

Czosnek pieczony

Czosnek,czosnek pieczony,zupa,zupa czosnkowa,grzanki,
Składniki:
  • główki czosnku (nie obierać)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
Ponadto:
Naczynie do pieczenia czosnku lub folia aluminiowa.
  1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
  2. Ściąć górną część czosnku około 1 cm, położyć w naczyniu lub na foli aluminiowej. Każdą główkę polać 1 łyżką oliwy z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć lub szczelnie zawinąć folią i przełożyć na blachę do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45-60 minut.
  3. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić na około 5 minut. Gotowe! Ząbki czosnku lekko nacisnąć, powinny wyjść bez problemu.
Pieczony czosnek to doskonały dodatek do zup, sosów, można zmieszać z masłem i przyprawami (jakimi lubicie) jak również rozsmarować na kromce chleba (najlepszy domowy jeszcze lekko ciepły)
Przepis na zupę z czosnku pieczonego.
Zupa kalafiorowo-czosnkowa przepis tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz