4.11.14

Ciastka herbaciane

Ciastka, herbata, deser, herbata Earl Grey, ciasteczka,czekolada,
 

Składniki na około 25 ciastek

  • 6 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki herbaty Earl Grey (utrzeć w moździerzu lub młynku)
  • czekolada

Ponadto:

Wykonanie:

  1. Masło z cukrem utrzeć do białości, następnie dodać jajko i wanilię.
  2. Mąkę, 1 łyżeczkę herbaty, proszek i sól wymieszać, potem dodać do masła i jajka, wymieszać delikatnie, ale skutecznie. (Jeśli uważasz ze ciasto jest zbyt lepkie dodaj odrobinkę mąki, nie za dużo, ciasto będzie zbyt twarde)
  3. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folie spożywczą, włożyć do lodówki i pozwolić mu odpocząć co najmniej 1 godzinę.
  4. Piekarnik rozgrzać do 175 C.
  5. Odpowiednią powierzchnię dobrze posypać mąką, rozwałkować jedną część ciasta, (grubość ciasta około 5 mm) i wykrawać ciastka wielkości saszetki herbaty, słomką wykrawać dziurki na zawieszki.
  6. Ciastka przełożyć na blaszkę do pieczenia i piec 8-12 minut. Gdy brzegi ciastek zabarwią się wyraźnie na złoty kolor to znak ze gotowe! Przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
  7. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 1 łyżeczkę zmielonej herbaty, wymieszać. Maczać ciasteczka i odkładać na kratkę lub papier pergaminowy aby polewa zastygła.

Herbata w roli głównej

 

6 komentarzy:

  1. Smacznie i apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tymi ciastkami ;) i gratuluję pierwszego wpisu w akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają super :)
    ale mam takie pytanie- dzielimy ciasto na dwie części, jedną część wałkujemy... hmmm a drugą? na później? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak , łatwiej zrobić dwie serie jedna po drugiej, chłodne ciasto łatwiej sie wycina i dobrze odchodzi od deski.

    OdpowiedzUsuń