14.11.14

Sałata z gruszką i bekonem

Sałata, gruszka, bekon,żurawina,orzechy,mak,ocet balsamiczny


Składniki na 4 porcje

  • 4 szklanki posiekanej sałaty rzymskiej
  • 2 małe lub 1 duża gruszka - pokroić
  • 4 plastry bekonu - podsmażyć i pokroić
  • około 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • około 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan
  • 1/4 szklanki sera feta
  • 1/4 małej czerwonej cebuli

Sos:

  • 2 łyżki octu balsamicznego lub białego
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka maku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać kilka razy. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Schłodzonym sosem polewać sałatę. Wymieszać.

Smacznego !

Wariacje z gruszką

 

1 komentarz: