13.4.14

Ciastka Wielkanocne

Ciastka wielkanocne kruche


Składniki i przepis :
  • 227 g miękkiego masła
  • 300 g cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • barwniki spożywcze do lukru
Nagrzać piekarnik do 175C. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na pulchną masę, dodać jajko i ekstrakty. Wymieszać mąkę, proszek i sól, dodawać porcjami do masy następnie zagnieść. Nie schładzać! Podzielić na 2 części i rozwałkować na ok 30 cm każdą (ja rozwałkowałam pomiędzy papierem pergaminowym, ciasto nie przykleja się do wałka) foremkę zanurzać w mące za każdym razem przed wycięciem ciastka. Piec około 8-11 min, dekorować po wystygnięciu.Lukier królewski -  Przepis na lukier tutaj

3 komentarze:

  1. chciałabym takiego dostać w prezencie :) jak coś to podam namiary... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka grubość ciasta? proszę o szybką odpowiedź bo mam ciasto na stolnicy :)

    OdpowiedzUsuń