Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 3-4 łyżki miękkiego masła
- Sól
- Pieprz
- Zioła (u mnie tymianek, rozmaryn)
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 220C
- Ziemniaki dobrze umyć .
- Nacinać ziemniaka na dużej drewnianej łyżce co 3-4 mm (jeśli jest za duży można go obrócić)
- Ziemniaki posmarować miękkim masłem wymieszanym z solą i pieprzem.
- Piec w naczyniu żaroodpornym (w czasie pieczenia polać kilka razy masłem)
- Piec ok 60-70 min (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków)
- 5 min przed końcem pieczenia posypać ziołami.
Podawać w dowolny sposób (u mnie z rybą i fasolką szparagową)
Przepis sprawdziłam osobiście i polecam na 100 %. Pychota !!! (oczywiście z dorszem i fasolką :) Polecam
OdpowiedzUsuń