19.4.14

Pieczone ziemniaki z ziołami

Ziemniaki pieczone,zioła

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 3-4 łyżki miękkiego masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła (u mnie tymianek, rozmaryn)

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 220C
  2. Ziemniaki dobrze umyć .
  3. Nacinać ziemniaka na dużej drewnianej łyżce co 3-4 mm (jeśli jest za duży można go obrócić)
  4. Ziemniaki posmarować miękkim masłem wymieszanym z solą i pieprzem.
  5. Piec w naczyniu żaroodpornym (w czasie pieczenia polać kilka razy masłem)
  6. Piec ok 60-70 min (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków)
  7. 5 min przed końcem pieczenia posypać ziołami.


Podawać w dowolny sposób (u mnie z rybą i fasolką szparagową)

 

1 komentarz:

  1. Przepis sprawdziłam osobiście i polecam na 100 %. Pychota !!! (oczywiście z dorszem i fasolką :) Polecam

    OdpowiedzUsuń