- 1-2 łyżki masła
- szczypta szafranu
- szczypta mielonego kopru
- sól gruboziarnista
- pieprz
- koper włoski średniej wielkości
- ząbek czosnku
- cytryna
- 2 łyżki oliwy
- pomidorki czerwone lub żółte
- 4 filety halibuta ok 25-30 dag (tym razem u mnie inna ryba)
- Masło z szafranem rozpuścić w kuchence mikrofalowej 1 min (schłodzić 5 min).
- Dodać do masła zmielony koper, szczyptę soli i pieprzu,wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C.
- Pokroić w drobne paski koper, przełożyć do miski, dodać czosnek, sok z 1/2 cytryny, 2-3 łyżki wody, 1 łyżkę oliwy, sól, pieprz. Wymieszać.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec ok 20 min.
- Pomidorki przekroić na pół (u mnie całe) wymieszać z pozostałą łyżką oliwy i rozłożyć na koprze,następnie położyć rybę i skropić sokiem z pozostałej cytryny.
- Piec ok 12 min bez folii aluminiowej.
- Posmarować rybę masłem szafranowym i piec jeszcze 2 min.
- Doprawić solą i pieprzem.
Sos musztardowy pikantny:
- 3 łyżki musztardy pikantnej
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki ostrego sosu (u mnie jedna)
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń