Składniki i przepis :
- 230 g miękkiego masła
- 300 g cukru kryształu
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 350g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Nagrzać piekarnik do 175 C. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na pulchną masę, dodać jajko i ekstrakty. Zmiksować. Wymieszać mąkę, proszek i sól, dodawać porcjami do masy, następnie zagnieść. Ciasta nie schładzać! Podzielić na 2 części i rozwałkować na około 30 cm każdą, grubość ciasta około 2-3 mm (ja rozwałkowałam pomiędzy papierem pergaminowym, ciasto nie przykleja się do wałka) foremkę zanurzać w mące za każdym razem przed wykrawaniem motylka. Piec około 8-11 minut. Zimne ciastka dekorować lukrem królewskim.
Lukier królewski:
- 3 łyżki białka w proszku pasteryzowanego
- 4 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek cieplej wody
- barwniki spożywcze
Białka, cukier, wodę miksować na średnich obrotach miksera około 10 minut.
Lukier można regulować cukrem i wodą (wodę dodawać w bardzo małych ilościach)
Jeśli chodzi o dekorację to można ponieść się fantazji! Zacząć od obwodu gęstszym lukrem, następnie wypełniać środek troszkę rzadszym, za pomocą wykałaczki robić zygzaki na skrzydełkach. Lukier schnie około 8-10 godz.
REWELACJA !!! Gratuluję talentu i cierpliwości...
OdpowiedzUsuń