Kalafior pieczony z szafranem
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 1/4 łyżeczki ziaren kolendry (zmielić/rozgnieść)
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka (posiekać)
- sól gruboziarnista
- 1 kalafior podzielony na drobne różyczki
- 1/2 cytryny
- natka pietruszki do posypania
- Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać szafran, kolendrę, czosnek, szalotkę i 1 łyżeczkę soli.
- Podsmażyć ok 5 min.
- Dodać kalafior, sok z cytryny i 5-6 łyżek wody.
- Podsmażyć ok 5 min.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika i zapiekać ok 15 minut, kilka razy pomieszać (ja użyłam patelni żeliwnej wiec przełożyłam w całości)
- Posypać solą i natką pietruszki.
Składniki:
- piersi z kurczaka (dowolna ilość)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
- Piersi posypać solą i pieprzem.
- Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej, dodać piersi i smażyć 5 minut (tylko z jednej strony)
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika i zapiekać smażoną częścią do góry około 8 minut (czas pieczenia zależy od wielkości piersi)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz