28.4.14

Kurczak z kalafiorem szafranowym

Pierś z kurczaka,szafran kalafior ,ziemniaki pieczone













Kalafior pieczony z szafranem
Składniki:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1/4 łyżeczki ziaren kolendry (zmielić/rozgnieść)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka (posiekać)
  • sól gruboziarnista
  • 1 kalafior podzielony na drobne różyczki
  • 1/2 cytryny
  • natka pietruszki do posypania
  1. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni C.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać szafran, kolendrę, czosnek, szalotkę i 1 łyżeczkę soli.
  3. Podsmażyć ok 5 min.
  4. Dodać kalafior, sok z cytryny i 5-6 łyżek wody.
  5. Podsmażyć ok 5 min.
  6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika i zapiekać ok 15 minut, kilka razy pomieszać (ja użyłam patelni żeliwnej wiec przełożyłam w całości)
  7. Posypać solą i natką pietruszki.
Pieczone piersi z kurczaka
Składniki:
  • piersi z kurczaka (dowolna ilość)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
  2. Piersi posypać solą i pieprzem.
  3. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej, dodać piersi i smażyć 5 minut (tylko z jednej strony)
  4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika i zapiekać smażoną częścią do góry około 8 minut (czas pieczenia zależy od wielkości piersi)
Podawać w dowolny sposób (u mnie czerwone ziemniaki pieczone z czosnkiem)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz