2.5.14

Deser kakaowo-miętowy

Deser kakaowo miętowy deser czekoladowo miętowy
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 200 ml oleju
  • 250 g mąki
  • 8 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Małe słoiczki około 8 do 10 sztuk (polecam proste)

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 175 C

  1. Jajka z cukrem ubić na pulchną masę ( miksować ok 15-20 min)
  2. Wlać olej miksować .
  3. Połączyć suche składniki (mąkę, kakao, proszek i sól ) przesiać .
  4. Dodawać po łyżce cały czas ubijając.
  5. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym.
  6. Piec ok 35-40 min do suchego patyczka (czas pieczenia zależy od wielkości blaszki)
  7. Wystudzić !
  8. Wycinać kółka troszkę mniejsze jak słoiczki (ja użyłam szklanki) jeśli ciasto będzie zbyt wysokie przekroić , przekładać na przemian z masą w słoiczkach .

Masa:

  • serek kremowy
  • 100 g cukru (według uznania)
  • 1 łyżeczka olejku miętowego
  • szczypta soli
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 4-5 kropli barwnika spożywczego zielonego
  1. Ser (temp. pokojowa) cukier, olejek, sól, ubijać mikserem ok 1-2 min.
  2. Dodać śmietanę i ubijać kolejne 2 min.

Dekorować dowolnie (u mnie czekoladki miętowe i świeża mięta) Podawać schłodzone. Smacznego!

 

 

1 komentarz: