Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 200 ml oleju
- 250 g mąki
- 8 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Małe słoiczki około 8 do 10 sztuk (polecam proste)
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 175 C
- Jajka z cukrem ubić na pulchną masę ( miksować ok 15-20 min)
- Wlać olej miksować .
- Połączyć suche składniki (mąkę, kakao, proszek i sól ) przesiać .
- Dodawać po łyżce cały czas ubijając.
- Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym.
- Piec ok 35-40 min do suchego patyczka (czas pieczenia zależy od wielkości blaszki)
- Wystudzić !
- Wycinać kółka troszkę mniejsze jak słoiczki (ja użyłam szklanki) jeśli ciasto będzie zbyt wysokie przekroić , przekładać na przemian z masą w słoiczkach .
Masa:
- serek kremowy
- 100 g cukru (według uznania)
- 1 łyżeczka olejku miętowego
- szczypta soli
- 400 ml śmietany kremówki
- 4-5 kropli barwnika spożywczego zielonego
- Ser (temp. pokojowa) cukier, olejek, sól, ubijać mikserem ok 1-2 min.
- Dodać śmietanę i ubijać kolejne 2 min.
Dekorować dowolnie (u mnie czekoladki miętowe i świeża mięta) Podawać schłodzone. Smacznego!
Bogato ten deser wygląda w słoikach.
OdpowiedzUsuń