25.5.14

Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów, szparagi,przepis,zupa
Zupa,szparagi,przepis, zupa kremowa
Składniki:
  • 500 g szparagów
  • 5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  1. Szparagi, cebulę, ziemniaki, seler, czosnek drobno pokroić.
  2. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać czosnek i szparagi smażyć ok. 1-2 minuty.
  3. Wsypać mąkę, podsmażyć ok 1-2 minuty.
  4. Wlać mleko i śmietanę, gotować na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając kilka minut.
  5. Dodać ziemniaki, seler i sól.
  6. Wlać bulion i gotować ok 15-20 minut (do miękkości warzyw) na koniec dodać tymianek.
  7. Gorącą zupę przelać do malaksera lub blendera i zmiksować na gładko.
  8. Doprawić solą i pieprzem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz