Zupa,szparagi,przepis, zupa kremowa |
Składniki:
- 500 g szparagów
- 5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1/4 łyżeczki suszonego
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Szparagi, cebulę, ziemniaki, seler, czosnek drobno pokroić.
- Cebulę podsmażyć na maśle, dodać czosnek i szparagi smażyć ok. 1-2 minuty.
- Wsypać mąkę, podsmażyć ok 1-2 minuty.
- Wlać mleko i śmietanę, gotować na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając kilka minut.
- Dodać ziemniaki, seler i sól.
- Wlać bulion i gotować ok 15-20 minut (do miękkości warzyw) na koniec dodać tymianek.
- Gorącą zupę przelać do malaksera lub blendera i zmiksować na gładko.
- Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz