Składniki :
- 500 g makaronu Orzo
- 300 g mięsa wołowego (pokroić wąskie paski)
- 3 1/2 szklanki rosołu wołowego małosolnego
- 250 g małych grzybów cremini (pokroić w ćwiartki)
- 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
- 1 mała cebula (drobno pokroić)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- parmezan do smaku
- natka pietruszki
- W dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę.
- Dodać mięso i usmażyć.
- Dodać grzyby i dusić do momentu, aż wyparuje woda.
- Dodać czosnek, podsmażyć ok 2 minuty.
- Zgarnąć wszystko na jedna stronę patelni, wsypać makaron lekko podsmażyć ok 4-5 minut cały czas mieszając (uważać żeby nie przypalić)
- Wlać rosół, wszystko razem wymieszać. Dodać odrobinę soli i pieprzu.
- Gotować na małym ogniu do miękkości makaronu (jeśli rosół wyparuje a makaron będzie twardy, dolać odrobinę wody)
- Ściągnąć z ognia, dodać parmezan, sól i pieprz do smaku.
- Posypać posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz