31.5.14

Pilaw wołowy z makaronem Orzo

Pilaw wołowy,makaron orzo grzyby cremini parmezan ,pietruszka











Składniki :
  • 500 g makaronu Orzo
  • 300 g mięsa wołowego (pokroić wąskie paski)
  • 3 1/2 szklanki rosołu wołowego małosolnego
  • 250 g małych grzybów cremini (pokroić w ćwiartki)
  • 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
  • 1 mała cebula (drobno pokroić)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • parmezan do smaku
  • natka pietruszki
Wykonanie
  1. W dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę.
  2. Dodać mięso i usmażyć.
  3. Dodać grzyby i dusić do momentu, aż wyparuje woda.
  4. Dodać czosnek, podsmażyć ok 2 minuty.
  5. Zgarnąć wszystko na jedna stronę patelni, wsypać makaron lekko podsmażyć ok 4-5 minut cały czas mieszając (uważać żeby nie przypalić)
  6. Wlać rosół, wszystko razem wymieszać. Dodać odrobinę soli i pieprzu.
  7. Gotować na małym ogniu do miękkości makaronu (jeśli rosół wyparuje a makaron będzie twardy, dolać odrobinę wody)
  8. Ściągnąć z ognia, dodać parmezan, sól i pieprz do smaku.
  9. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz