- 230 g miękkiego masła
- 300 g cukru kryształu
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdalowego
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Rozgrzać piekarnik do 175 C. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na pulchną masę, dodać jajko i ekstrakty, zmiksować. Wymieszać mąkę, proszek i sól, dodawać porcjami do masy, następnie zagnieść. Nie schładzać! Ciasto podzielić na 2 części, następnie rozwałkować, grubość ciasta ok 2-3 mm. Foremkę zanurzać w mące, przed wykrawaniem każdego ciastka. Piec ok 8-10 min. Zimne ciastka dekorować lukrem królewskim.
Lukier królewski:
- 3 łyżki białka w proszku pasteryzowanego
- 4 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek cieplej wody
- barwniki spożywcze
Białka, cukier, wodę miksować na średnich obrotach miksera około 10 minut. Lukier rozdzielić do małych miseczek, dodać barwnik i odrobinkę wody, dobrze wymieszać. (Lukier można regulować cukrem i wodą, wodę dodawać w bardzo małych ilościach) Dekorowanie ciastek zaczynać od obwodu. Obwód robić gęstrzym lukrem, tyłką #1 następnie wypełniać środek troszkę rzadszym lukrem i tyłką # 2 lub #3. Lukier schnie ok 8-10 godz.
Fajne foty
OdpowiedzUsuń