11.5.14

Ciastka "Słonecznik"

Ciastka kruche Słonecznik lukier królewski
 
Składniki:
  • 230 g miękkiego masła
  • 300 g cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdalowego
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Rozgrzać piekarnik do 175 C. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na pulchną masę, dodać jajko i ekstrakty, zmiksować. Wymieszać mąkę, proszek i sól, dodawać porcjami do masy, następnie zagnieść. Nie schładzać! Ciasto podzielić na 2 części, następnie rozwałkować, grubość ciasta ok 2-3 mm. Foremkę zanurzać w mące, przed wykrawaniem każdego ciastka. Piec ok 8-10 min. Zimne ciastka dekorować lukrem królewskim.

Lukier królewski:

  • 3 łyżki białka w proszku pasteryzowanego
  • 4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek cieplej wody
  • barwniki spożywcze

Białka, cukier, wodę miksować na średnich obrotach miksera około 10 minut. Lukier rozdzielić do małych miseczek, dodać barwnik i odrobinkę wody, dobrze wymieszać. (Lukier można regulować cukrem i wodą, wodę dodawać w bardzo małych ilościach) Dekorowanie ciastek zaczynać od obwodu. Obwód robić gęstrzym lukrem, tyłką #1 następnie wypełniać środek troszkę rzadszym lukrem i tyłką # 2 lub #3. Lukier schnie ok 8-10 godz.

 

1 komentarz: