Składniki:
- 1 kg ziemniaków fingerling (nie obierać)
- 3 gałązki świeżego rozmarynu (ok 10 cm każda )
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 10 dag salami
- 1 szalotka średniej wielkości
- 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki miodu
- szczypta pieprzu cayenne chili
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 szklanki rukoli
- 1 łyżka posiekanego estragonu lub bazylii
- Ziemniaki gotować z rozmarynem, czosnkiem, listkami laurowymi, 4 łyżkami oliwy i 1 łyżeczką soli do miękkości (ok 15-20 minut ) odcedzić.
- Salami pokroić,podsmażyć ok 1-2 minuty, przełożyć na papier kuchenny.
- Pokroić drobno szalotkę, dodać ocet, musztardę, 1 łyżeczkę soli, miód, pieprz i powoli wlewać 5 łyżek oliwy,dobrze wymieszać .
- Ziemniaki przekroić delikatnie wymieszać z sałatką, posypać salami, bazylią i polać sosem.
Ziemniaki fingerling można zastąpić dowolnymi ziemniakami.
- Ziemniaki obrać pokroić w kostkę,gotować do miękkości ok 10-15 minut.
Szkoda, że w Polsce nie ma takich ziemniaków, bo efekt wizualny świetny!
OdpowiedzUsuń