25.5.14

Sałatka ziemniaczana z salami i rukolą

Sałatka ziemniaczana z rukolą ,salami ,ziemniaki,zioła
























Składniki:
  • 1 kg ziemniaków fingerling (nie obierać)
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu (ok 10 cm każda )
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 10 dag salami
  • 1 szalotka średniej wielkości
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • szczypta pieprzu cayenne chili
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 szklanki rukoli
  • 1 łyżka posiekanego estragonu lub bazylii
Wykonanie
  1. Ziemniaki gotować z rozmarynem, czosnkiem, listkami laurowymi, 4 łyżkami oliwy i 1 łyżeczką soli do miękkości (ok 15-20 minut ) odcedzić.
  2. Salami pokroić,podsmażyć ok 1-2 minuty, przełożyć na papier kuchenny.
  3. Pokroić drobno szalotkę, dodać ocet, musztardę, 1 łyżeczkę soli, miód, pieprz i powoli wlewać 5 łyżek oliwy,dobrze wymieszać .
  4. Ziemniaki przekroić delikatnie wymieszać z sałatką, posypać salami, bazylią i polać sosem.
Smacznego !

Ziemniaki fingerling można zastąpić dowolnymi ziemniakami.
  • Ziemniaki obrać pokroić w kostkę,gotować do miękkości ok 10-15 minut.

1 komentarz:

  1. Szkoda, że w Polsce nie ma takich ziemniaków, bo efekt wizualny świetny!

    OdpowiedzUsuń