Składniki :
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany 30%
- 1 1/2 łyżki żelatyny
- 5 łyżek cukru
- 1/2 laski wanilii
Wykonanie
- Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut .
- Śmietanę, mleko, cukier, wanilię podgrzać na średnim ogniu cały czas mieszać do rozpuszczenia cukru, nie dopuść do zagotowania.
- Wyciągnąć wanilię, laskę naciąć wzdłuż , nożem zebrać nasiona i dodać z powrotem do garnka.
- Dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać .
- Przelać do małych pucharków lub szklanek.
- Wstawić do lodówki na 4 godziny.
Sos truskawkowy
- 500 g truskawek
- 3 łyżki wody
- 4-5 łyżek cukru
- sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki gotować na małym ogniu często mieszać ok 20-25 minut, Wystudzić ! ( przed podaniem, do sosu można dodać kilka drobno pokrojonych listków świeżej mięty )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz