31.5.14

Panna cotta waniliowa z sosem truskawkowym

Panna cotta waniliowa z sosem truskawkowym,truskawki,mięta,wanilia

Składniki :

  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 1/2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 laski wanilii

Wykonanie

  1. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut .
  2. Śmietanę, mleko, cukier, wanilię podgrzać na średnim ogniu cały czas mieszać do rozpuszczenia cukru, nie dopuść do zagotowania.
  3. Wyciągnąć wanilię, laskę naciąć wzdłuż , nożem zebrać nasiona i dodać z powrotem do garnka.
  4. Dodać napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać .
  5. Przelać do małych pucharków lub szklanek.
  6. Wstawić do lodówki na 4 godziny.

Sos truskawkowy

  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki wody
  • 4-5 łyżek cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki gotować na małym ogniu często mieszać ok 20-25 minut, Wystudzić ! ( przed podaniem, do sosu można dodać kilka drobno pokrojonych listków świeżej mięty )

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz