Składniki:
- 500 g ziemniaków (ugotować)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średniej wielkości cebula (drobno posiekać)
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 200 g młodego szpinaku
- 100 g startego parmezanu (może być dowolny twardy ser)
- sól, pieprz do smaku
- mąka pełnoziarnista
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować, ubić, wystudzić.
- Cebulę zeszklić na 1 łyżce oliwy, dodać czosnek smażyć około 1-2 minuty, dodać szpinak i gotować 2-3 minuty. Wystudzić.
- Szpinak dobrze odcisnąć, przełożyć do ziemniaków, dodać parmezan, sól, pieprz. Wszystko razem wymieszać.
- Dłonie natrzeć olejem i formować dowolnej wielkości kulki, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor.
wyglądają pysznie:) do spróbowania zdecydowanie
OdpowiedzUsuń