15.6.14

Naleśniki z serem i sosem brzoskwiniowym

Naleśniki z serem i sosem brzoskwiniowym,likier amaretto,ser Philadelpia












Składniki:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej (można użyć dowolnej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka (rozbełtać)
  • 1 szklanka mleka
  • woda
  • masło lub olej do smażenia
Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać jajka, mleko i połączyć na gładko. Przykryć i odstawić na minimum 30 minut. Przed smażeniem dodać do ciasta wodę w takiej ilości aby uzyskać konsystencje ,,śmietany kremówki '' około 1/2 - 3/4 szklanki. Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni.
Nadzienie:
  • 1 opakowanie serka Philadelpia (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru (według swojego uznania)
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować na pulchną masę .
Sos brzoskwiniowy
  • 5 brzoskwiń (lub moreli) pokroić
  • 1/4 szklanki wody
  • 3-4 łyżki cukru brązowego (według swojego uznania)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka likieru amaretto
Gotować na wolnym ogniu brzoskwinie, cukier i wodę, często mieszając około 20-25 minut. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładko, dodać sok z cytryny i amaretto.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz