Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 6 suszonych pomidorów
- 4 łyżki pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z jednej cytryny
- woda
W malakserze lub blenderze zmiksować sok z cytryny, tahini i oliwę z oliwek (40 sekund) dodać suszone pomidory, czosnek, sól, cieciorkę i miksować 1 minutę, jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodać kilka łyżek wody i miksować kolejne 20 sekund. Przełożyć do miseczki i polać oliwą z oliwek.
Przepis na domową pastę tahini
- 10 łyżek nasion sezamu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub dowolnego oleju roślinnego
Nasiona sezamu wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażyć, cały czas mieszać aż lekko się zarumienią i zaczną intensywne pachnieć. Należy uważać żeby ich nie przypalić ! Wystudzić. Wsypać do miski malaksera, miksować, stopniowo dodawać olej sezamowy i oliwę. Utrzeć na gładką masę. Pozostałą pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz