29.6.14

Muffiny śniadaniowe z otrębami

Muffiny śniadaniowe,otręby,daktyle,orzechy,śliwki suszone,maka pełnoziarnista
Przepis na 12 muffinów
Moja szklanka to 235 ml

Potrzebne składniki:
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 banany ( rozgnieść )
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 białka lub 1 całe jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki startej marchewki
  • 1/2 szklanki posiekanych daktyli lub rodzynek, śliwek suszonych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Wykonanie

  1. W jednej misce wymieszać składniki suche - mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  2. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać banany, jogurt, olej, wanilię, marchewkę. Wymieszać.
  3. Wsypać suche składniki, połączyć. Dodać daktyle i orzechy.
  4. Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Papilotki najlepiej natłuścić tłuszczem w sprayu.
  5. Ciastem wypełniać papilotki do 2/3 wysokości.
  6. Piec w temp. 205 stopni C. około 18-20 minut.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz