Moja szklanka to 235 ml
Potrzebne składniki:
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 3/4 szklanki otrąb
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 banany ( rozgnieść )
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 białka lub 1 całe jajko
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanych daktyli lub rodzynek, śliwek suszonych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- W jednej misce wymieszać składniki suche - mąkę, otręby, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
- W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać banany, jogurt, olej, wanilię, marchewkę. Wymieszać.
- Wsypać suche składniki, połączyć. Dodać daktyle i orzechy.
- Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Papilotki najlepiej natłuścić tłuszczem w sprayu.
- Ciastem wypełniać papilotki do 2/3 wysokości.
- Piec w temp. 205 stopni C. około 18-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz