Składniki
- 313 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 227 g zimnego masła
- 2 zimne żółtka plus 1 całe jajko
- 60 ml zimnej wody
- Mąkę z cukrem połączyć w malakserze pulsując kilka razy.
- Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i miksować 10-20 sekund.
- W misce lekko roztrzepać żółtka, dodać 60 ml zimnej wody wymieszać, przełożyć do malaksera i wolno połączyć z pozostałymi składnikami nie dłużej niż 30 sekund, jeśli ciasto będzie zbyt twarde dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
- Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Rozwałkować ciasto (grubość ciasta 3 mm) wylepić foremki, nakłuć spód widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
- Folie aluminiową lub papier pergaminowy pociąć na mniejsze kawałki, przykryć nią foremki z ciastem i obciążyć suchym ryżem lub grochem (można rownież przyłożyć drugą foremką)
- Piec w 190 C - 15 minut, wyjąć z piekarnika na 1 minutę, ściągnąć ryż, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec kolejne 5-10 minut na złoty kolor.
- Schłodzone babeczki wypełnić kremem.
Krem
- 237 ml pełnego mleka
- 1/2 łaski wanilli
- 70 g cukru
- 3 żółtka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka maki pszennej
- 120 ml śmietany 36 %
- 1/2 łyżki cukru pudru
- Mleko, wanilię i cukier, zagotować (całkowicie rozpuścić cukier)
- Wyciągnąć wanilię, łaskę naciąć wzdłuż, nożem zebrać nasiona i dodać z powrotem do garnka.
- Żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę zwykłą wymieszać na gładko, dodać do mleka i gotować kilka minut na małym ogniu.
- Ugotowany krem przykryć folią. Wystudzić.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać schłodzony krem i delikatnie wymieszać (nie ubijać)
- Napełniać babeczki kremem, dekorować dowolnymi owocami i posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz