6.7.14

Babeczki z kremem waniliowym i owocami

 

Babeczki z kremem waniliowym, kruche babeczki z owocami,krem waniliowy,krem budyniowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

  • 313 g mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 227 g zimnego masła
  • 2 zimne żółtka plus 1 całe jajko
  • 60 ml zimnej wody

 

  1. Mąkę z cukrem połączyć w malakserze pulsując kilka razy.
  2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i miksować 10-20 sekund.
  3. W misce lekko roztrzepać żółtka, dodać 60 ml zimnej wody wymieszać, przełożyć do malaksera i wolno połączyć z pozostałymi składnikami nie dłużej niż 30 sekund, jeśli ciasto będzie zbyt twarde dodać 1-2 łyżki zimnej wody.
  4. Ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  5. Rozwałkować ciasto (grubość ciasta 3 mm) wylepić foremki, nakłuć spód widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
  6. Folie aluminiową lub papier pergaminowy pociąć na mniejsze kawałki, przykryć nią foremki z ciastem i obciążyć suchym ryżem lub grochem (można rownież przyłożyć drugą foremką)
  7. Piec w 190 C - 15 minut, wyjąć z piekarnika na 1 minutę, ściągnąć ryż, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec kolejne 5-10 minut na złoty kolor.
  8. Schłodzone babeczki wypełnić kremem.

Krem

  • 237 ml pełnego mleka
  • 1/2 łaski wanilli
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 120 ml śmietany 36 %
  • 1/2 łyżki cukru pudru
  1. Mleko, wanilię i cukier, zagotować (całkowicie rozpuścić cukier)
  2. Wyciągnąć wanilię, łaskę naciąć wzdłuż, nożem zebrać nasiona i dodać z powrotem do garnka.
  3. Żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę zwykłą wymieszać na gładko, dodać do mleka i gotować kilka minut na małym ogniu.
  4. Ugotowany krem przykryć folią. Wystudzić.
  5. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać schłodzony krem i delikatnie wymieszać (nie ubijać)
  6. Napełniać babeczki kremem, dekorować dowolnymi owocami i posypać cukrem pudrem.

Smacznego !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz