25.7.14

Pasta z ciecierzycy - hummus

Pasta z ciecierzycy,hummus

Składniki:

  • ciecierzyca w puszce - 1 szt
  • sok z cytryny - 4 łyżki
  • tahini - 4 łyżki
  • czosnek - 1/2 ząbka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki plus 1-2 łyżki do polania pasty
  • kmin rzymski mielony - 1/2 łyżeczki
  • woda - 2-3 łyżki
  • papryka mielona

Wykonanie:

 

  1. W malakserze zmiksować sok z cytryny, tahini i oliwę z oliwek 40 sekund.
  2. Dodać sól, czosnek, kmin, odcedzoną cieciorkę - miksować 1 minutę, dodać wodę i miksować kolejne 20 sekund.
  3. Przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwek i posypać mieloną papryką.

Przepis na domową pastę tahini


  • nasiona sezamu - 10 łyżek
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  1. Nasiona sezamu wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć, cały czas mieszając aż lekko się zarumienią i zaczną intensywne pachnąć.
  2. Uważać aby ich nie przypalić ! Ostudzić.
  3. Wsypać do malaksera, miksować, stopniowo dodawać olej sezamowy i oliwę z oliwek.
  4. Zmiksować na gładką masę .
  5. Pozostałą pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz