Składniki:
- ciecierzyca w puszce - 1 szt
- sok z cytryny - 4 łyżki
- tahini - 4 łyżki
- czosnek - 1/2 ząbka
- sól - 1/2 łyżeczki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki plus 1-2 łyżki do polania pasty
- kmin rzymski mielony - 1/2 łyżeczki
- woda - 2-3 łyżki
- papryka mielona
Wykonanie:
- W malakserze zmiksować sok z cytryny, tahini i oliwę z oliwek 40 sekund.
- Dodać sól, czosnek, kmin, odcedzoną cieciorkę - miksować 1 minutę, dodać wodę i miksować kolejne 20 sekund.
- Przełożyć do miseczki, polać oliwą z oliwek i posypać mieloną papryką.
Przepis na domową pastę tahini
- nasiona sezamu - 10 łyżek
- olej sezamowy - 2 łyżki
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Nasiona sezamu wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię i prażyć, cały czas mieszając aż lekko się zarumienią i zaczną intensywne pachnąć.
- Uważać aby ich nie przypalić ! Ostudzić.
- Wsypać do malaksera, miksować, stopniowo dodawać olej sezamowy i oliwę z oliwek.
- Zmiksować na gładką masę .
- Pozostałą pastę przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz