7.6.14

Kotleciki ziemniaczane ze szpinakiem i parmezanem

Kotleciki ziemniaczane ze szpinakiem i parmezanem,szpinak,ziemniaki,parmezan
 
Składniki:
  • 500 g ziemniaków (ugotować)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości cebula (drobno posiekać)
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 200 g młodego szpinaku
  • 100 g startego parmezanu (może być dowolny twardy ser)
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka pełnoziarnista
  • olej do smażenia
Wykonanie:

 

  1. Ziemniaki ugotować, ubić, wystudzić.
  2. Cebulę zeszklić na 1 łyżce oliwy, dodać czosnek smażyć około 1-2 minuty, dodać szpinak i gotować 2-3 minuty. Wystudzić.
  3. Szpinak dobrze odcisnąć, przełożyć do ziemniaków, dodać parmezan, sól, pieprz. Wszystko razem wymieszać.
  4. Dłonie natrzeć olejem i formować dowolnej wielkości kulki, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor.

 

 

 

1 komentarz: