Porcja dla 2-3 osób. Czas przygotowania około 30 minut.
Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie z ryżu brązowego)
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki tartego sera parmezan
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- około 200 g surowych obranych i oczyszczonych krewetek
- 3/4 szklanki tartego sera mozzarella
- 1 szklanka posiekanego szpinaku
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 350 stopni F - 175 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
- W dużej misce lekko roztrzepać jajko, dodać śmietanę, mleko, masło, parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać ugotowany makaron, krewetki i szpinak. Wszystko razem dobrze wymieszać, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać tartym serem mozzarella.
- Włożyć do piekarnika i zapiekać około 20 minut lub do czasu aż krewetki zrobią się różowe a ser się roztopi.
- Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.
Smacznego!
Smakowita :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki ! Dołączę z przyjemnością! Pozdrawiam.
Usuń