27.5.15

Zapiekanka z makaronem, szpinakiem i krewetkami

Zapiekanka, krewetki, makaron, szpinak, ser, mozzarella, parmezan,
 
 
 
 

 
 
 
 

Porcja dla 2-3 osób. Czas przygotowania około 30 minut.

 

Składniki:

  • 250 g makaronu (u mnie z ryżu brązowego)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki tartego sera parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • około 200 g surowych obranych i oczyszczonych krewetek
  • 3/4 szklanki tartego sera mozzarella
  • 1 szklanka posiekanego szpinaku
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al dente.
  2. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 350 stopni F - 175 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem.
  3. W dużej misce lekko roztrzepać jajko, dodać śmietanę, mleko, masło, parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać ugotowany makaron, krewetki i szpinak. Wszystko razem dobrze wymieszać, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać tartym serem mozzarella.
  4. Włożyć do piekarnika i zapiekać około 20 minut lub do czasu aż krewetki zrobią się różowe a ser się roztopi.
  5. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.

Smacznego!

Krewetkowy zawrót głowy 2

Czas na szpinak 5!

 

 

 

2 komentarze:

  1. Smakowita :) Zapraszam Cię z tym przepisem do mojej zabawy "Czas na szpinak 5", jeśli oczywiście masz ochotę dołączyć. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ! Dołączę z przyjemnością! Pozdrawiam.

      Usuń