Miękkie i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane z jabłkiem, cynamonem i zielem angielskim. Idealne do kubka porannej kawy, herbaty lub zimnego mleka.
- 2 1/4 szklanki mąki (dodałam 1 szklankę mąki pełnoziarnistej i 1 1/4 szkl. mąki zwykłej)
- 1 szklanka lekko zmielonych np. w blenderze lub malakserze płatków owsianych (można ich nie mielić ja preferuje takie lekko rozdrobnione)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 170 g (12 łyżek) masła - roztopić i lekko przestudzić (dodałam 6 łyżek oleju kokosowego i 6 łyżek masła)
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki cukru białego (zamieniłam na miód, dodałam mniej niż 1/2 szkl)
- 2 duże jajka
- 1 DUŻE jabłko - obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Rozgrzać piekarnik do 180 st C - 350 st F. Dwie blaszki do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym.
- W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, płatki owsiane, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól i ziele angielskie.
- W drugiej misce trzepaczką połączyć na gładko masło, jajka, cukier biały i brązowy. Dodać jabłko i wanilię. Wymieszać, następnie przełożyć do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie połączyć.
- Gotowe ciasto nabierać łyżką i układać na blaszce w odległości około 3 cm od siebie. Piec do momentu, aż brzegi ciastek będą lekko brązowe około 10-12 minut (w połowie pieczenia blaszki przełożyć).
- Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na blaszce około 5 minut, następnie przełożyć na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasteczka będą zimne polewać lukrem.
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1/4 - 1/2 (lub więcej) łyżeczki ekstraktu waniliowego
Smacznego !
Z dodatkiem ziela musiały bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuń