2.10.15

Gofry na kolację z łososiem wędzonym


Gofry, łosoś wędzony, ryba, kolacja, gofry na słono przepis
Składniki na 8-12 gofrów
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 170g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
  • 150g łososia wędzonego
Ponadto do podania:
  • śmietana kwaśna
  • szczypiorek
  1. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę.
  2. W drugiej misce połączyć składniki mokre: mleko, schłodzone masło, jajka i śmietanę, następnie dodać posiekaną rybę, szczypiorek i estragon. Wymieszać dokładnie z suchymi składnikami.
  3. Gofrownicę rozgrzać i lekko natłuścić masłem. Piec gofry aż będą złoto - brązowe i chrupiące (lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy).
Smacznego!

100 przepisów na gofry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz