Składniki na 8-12 gofrów
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/4 szklanki mleka
- 170g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
- 150g łososia wędzonego
- śmietana kwaśna
- szczypiorek
- W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę.
- W drugiej misce połączyć składniki mokre: mleko, schłodzone masło, jajka i śmietanę, następnie dodać posiekaną rybę, szczypiorek i estragon. Wymieszać dokładnie z suchymi składnikami.
- Gofrownicę rozgrzać i lekko natłuścić masłem. Piec gofry aż będą złoto - brązowe i chrupiące (lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz