Składniki:
- 240 g mąki graham
- 50 g mąki zwykłej
- 85 g ciemnego cukru brązowego
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli koszernej
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 85 g masła (pokroić w drobną kostkę)
- 1 1/2 łyżki melasy
- 1 1/2 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Umieścić obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon w misce malaksera, pulsować kilka razy, aby składniki połączyć. Dodać masło i pulsować aż mieszanina będzie przypominać mąkę kukurydzianą. Dodać melasę, miód, ekstrakt waniliowy i miksować aż powstanie z ciasta kula (około 1 minutę). Wyciągnąć ciasto z miski, spłaszczyć i zawinąć w plastikową folię. Włożyć do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 350 stopni F - 175 stopni C.
- Schłodzone ciasto umieścić na papierze pergaminowym, przyłożyć drugim kawałkiem papieru. Rozwałkować, grubość ciasta około 3 mm. Za pomocą noża do krojenia pizzy pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty około 4-6 cm (ewentualnie możecie odciąć nadmiar ciasta). Przy użyciu widelca nakłuć górną cześć ciasta. Całość zsunąć (z papierem) na dużą blachę do pieczenia i piec przez około 20 minut lub do momentu aż krawędzie będą lekko ciemne. Przełożyć na metalową kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Sernik waniliowy w czekoladowe kropki na spodzie z krakersów przepis tutaj
Smacznego !
Smaczne :)
OdpowiedzUsuń