30.5.15

Krakersy Graham

Krakersy Graham, domowe krakersy, mąka graham, cynamon, miód, spód pod sernik z krakersów

Składniki:
  • 240 g mąki graham
  • 50 g mąki zwykłej
  • 85 g ciemnego cukru brązowego
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli koszernej
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 85 g masła (pokroić w drobną kostkę)
  • 1 1/2 łyżki melasy
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  1. Umieścić obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon w misce malaksera, pulsować kilka razy, aby składniki połączyć. Dodać masło i pulsować aż mieszanina będzie przypominać mąkę kukurydzianą. Dodać melasę, miód, ekstrakt waniliowy i miksować aż powstanie z ciasta kula (około 1 minutę). Wyciągnąć ciasto z miski, spłaszczyć i zawinąć w plastikową folię. Włożyć do lodówki na 30 minut.
  2. Rozgrzać piekarnik do 350 stopni F - 175 stopni C.
  3. Schłodzone ciasto umieścić na papierze pergaminowym, przyłożyć drugim kawałkiem papieru. Rozwałkować, grubość ciasta około 3 mm. Za pomocą noża do krojenia pizzy pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty około 4-6 cm (ewentualnie możecie odciąć nadmiar ciasta). Przy użyciu widelca nakłuć górną cześć ciasta. Całość zsunąć (z papierem) na dużą blachę do pieczenia i piec przez około 20 minut lub do momentu aż krawędzie będą lekko ciemne. Przełożyć na metalową kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krakersy Graham są lekko słodkie, najlepiej smakują z zimnym mlekiem. Natomiast pokruszone są fajnym dodatkiem do lodów, deserów jak również do zrobienia spodu pod sernik.
Sernik waniliowy w czekoladowe kropki na spodzie z krakersów przepis tutaj
Smacznego !
Kuchnia Ameryki Północnej 2015


1 komentarz: