Składniki na 2 chlebki:
- 3 1/2 szklanki mąki chlebowej
- 4 łyżeczki cukru kryształu
- 1 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny
- 1/2 szklanki maślanki lub tłustego mleka (temperatura pokojowa)
- 3/4 szklanki wody (temperatura pokojowa)
- 1 1/2 szklanki rodzynek (przepłukać i odsączyć)
Ponadto:
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki cynamonu
- Wymieszać mąkę, cukier, drożdże i cynamon w misce. Dodać lekko roztrzepane jajko, wodę, mleko lub maślankę. Wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Jeśli ciasto wydaje się zbyt lepkie lub suche dodać odrobinkę mąki lub wody.
- Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto z miski i zacząć ugniatać przez około 10 minut, podsypywać mąką jeśli to będzie konieczne. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne ale nie klejące. Dodać do ciasta rodzynki w 2 ostatnich minutach ugniatania.
- Dużą miskę wysmarować olejem, przenieść ciasto i obrócić nim kilka razy aż ciasto się lekko natłuści. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na bok do wyrośnięcia, na około 2 godziny (do podwójnej objętości).
- Blaszki o wymiarach 22cm x 12cm natłuścić.
- W małej misce wymieszać cukier z cynamonem (odłożyć około 2 łyżeczki do posypania chlebków).
- Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi (12cm szerokość x 18cm długość), po całości posypać połową mieszanki cukru z cynamonem, następnie krótszą stroną zwijać ciasto do środka, szczelnie skleić ciasto (czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta). Przełożyć ciasto do foremek, lekko natłuścić olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 60-90 minut (do podwójnej objętości).
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C-350 stopni F.
- Włożyć foremki do piekarnika, odsunąć od siebie. Piec 20 minut, następnie obrócić o 180 stopni i kontynuować pieczenie 20-30 minut (temperatura wewnątrz ciasta powinna osiągnąć 88 stopni C - 190 stopni F).
- Natychmiast po upieczeniu wyciągnąć chlebki na metalową kratkę, wysmarować masłem i oprószyć pozostałym cukrem z cynamonem. Pozostawić na kratce do wystudzenia na 1-2 godziny.
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie... ;)
OdpowiedzUsuń