10.5.15

Chlebek cynamonowy z rodzynkami

Chlebek, słodki chlebek, drożdże, cynamon, rodzynki, śniadanie, słodki chleb na drożdżach

 

 

Składniki na 2 chlebki:

  • 3 1/2 szklanki mąki chlebowej
  • 4 łyżeczki cukru kryształu
  • 1 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki maślanki lub tłustego mleka (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szklanki wody (temperatura pokojowa)
  • 1 1/2 szklanki rodzynek (przepłukać i odsączyć)

Ponadto:

  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki cynamonu

 

 

  1. Wymieszać mąkę, cukier, drożdże i cynamon w misce. Dodać lekko roztrzepane jajko, wodę, mleko lub maślankę. Wymieszać do połączenia się wszystkich składników. Jeśli ciasto wydaje się zbyt lepkie lub suche dodać odrobinkę mąki lub wody.
  2. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto z miski i zacząć ugniatać przez około 10 minut, podsypywać mąką jeśli to będzie konieczne. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne ale nie klejące. Dodać do ciasta rodzynki w 2 ostatnich minutach ugniatania.
  3. Dużą miskę wysmarować olejem, przenieść ciasto i obrócić nim kilka razy aż ciasto się lekko natłuści. Przykryć miskę folią spożywczą, odstawić na bok do wyrośnięcia, na około 2 godziny (do podwójnej objętości).
  4. Blaszki o wymiarach 22cm x 12cm natłuścić.
  5. W małej misce wymieszać cukier z cynamonem (odłożyć około 2 łyżeczki do posypania chlebków).
  6. Ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi (12cm szerokość x 18cm długość), po całości posypać połową mieszanki cukru z cynamonem, następnie krótszą stroną zwijać ciasto do środka, szczelnie skleić ciasto (czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta). Przełożyć ciasto do foremek, lekko natłuścić olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 60-90 minut (do podwójnej objętości).
  7. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C-350 stopni F.
  8. Włożyć foremki do piekarnika, odsunąć od siebie. Piec 20 minut, następnie obrócić o 180 stopni i kontynuować pieczenie 20-30 minut (temperatura wewnątrz ciasta powinna osiągnąć 88 stopni C - 190 stopni F).
  9. Natychmiast po upieczeniu wyciągnąć chlebki na metalową kratkę, wysmarować masłem i oprószyć pozostałym cukrem z cynamonem. Pozostawić na kratce do wystudzenia na 1-2 godziny.

Smacznego!

 

 

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

 

 

 

 

 

 

2 komentarze: