19.4.15

Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa, cebula, białe wino, zupa cebulowa przepis


Klasyczna francuska zupa cebulowa. Magiczny składnik tej zupy to czas, naprawdę warto jej go poświęcić.
Składniki:
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 8 szklanek bulionu wołowego, warzywnego lub drobiowego (małosolnego)
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • ser starty Gruyere lub Parmezan
  • bagietka (pokroić w plastry)
  • szalotka
Wykonanie:

  1. Cebulę przekroić od góry do dołu, obrać, następnie pokroić w pół księżyce i cienkie równomierne plasterki.
  2. Roztopić masło z olejem, dodać cebulę, wymieszać. Przykryć garnek i smażyć przez 15 minut na małym ogniu.
  3. Zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień do średniego, dodać 1 łyżeczkę soli, około 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru, wymieszać i smażyć 40-60 minut (mieszać co kilka minut, gdy cebula będzie mocno rumiana zmniejszyć ogień do niskiego). Tymczasem podgrzać bulion w oddzielnym garnku.
  4. Dodać do cebuli 3 łyżki mąki, smażyć i mieszać przez około 1 minutę.
  5. Dodać gorący bulion i wino, doprowadzić do wrzenia. Częściowo przykryć garnek i gotować delikatnie na małym ogniu przez co najmniej 1 godzinę. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Rozgrzać piekarnik do 350 stopni F - 175 stopni C. Podzielić zupę do małych ale głębokich miseczek żaroodpornych, położyć po 1-2 kromeczki bagietki i posypać serem. Miseczki z zupą przełożyć na blachę do pieczenia i włożyć do piekarnika, zapiekać 20-30 minut.
  7. Posypać drobno posiekaną szalotką.
Jeżeli nie macie miseczek żaroodpornych, możecie zrobić tosty i położyć na talerzu z zupą. Kromki bagietki ułożyć na blaszce do pieczenia w jednej warstwie i posypać serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać do momentu aż ser się całkowicie rozpuści.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz