Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oleju
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonej bazyli
- posiekana świeża bazylia
Ponadto:
- makaron (u mnie z ryżu brązowego)
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C.
- Mięso oprószyć solą i pieprzem.
- Oliwę i 1 łyżkę masła rozgrzać w dużej patelni (najlepiej w odpowiedniej do pieczenia w piekarniku) i podsmażyć filety z obu stron, około 2-3 minuty z każdej. Podsmażone mięso przełożyć na talerz a na patelnię dodać pozostałe masło, czosnek przeciśnięty przez praskę i płatki papryki, podsmażyć 1-2 minuty. Wlać bulion i śmietanę, dodać pokrojone suszone pomidory, parmezan, tymianek, oregano i bazylię, gotować około 3-5 minut. Wrócić z mięsem na patelnię (można całość przełożyć do naczynia żaroodpornego) i włożyć do piekarnika na około 20 minut. Czas pieczenia może być krótszy, zależy od wielkośći filetów i czasu smażenia na patelni (temperatura wewnątrz mięsa w najgrubszej części powinna osiągnąć 72-74 stopnie C).
- Tymczasem ugotować makaron, według instrukcji na opakowaniu. Upieczone mięso wyciągnąć na deskę, nastepnie pokroić a na patelnię dodać ugotowany makaron i wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem i świeżą bazylią.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz