8.4.15

Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Pierś z kurczaka, filet drobiowy, szybki obiad,makaron, suszone pomidory,sos śmietanowy, obiad, przepis, kurczak, parmezan, suszone pomidory,

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazyli
  • posiekana świeża bazylia

Ponadto:

  • makaron (u mnie z ryżu brązowego)

Wykonanie:

 

  1. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni C.
  2. Mięso oprószyć solą i pieprzem.
  3. Oliwę i 1 łyżkę masła rozgrzać w dużej patelni (najlepiej w odpowiedniej do pieczenia w piekarniku) i podsmażyć filety z obu stron, około 2-3 minuty z każdej. Podsmażone mięso przełożyć na talerz a na patelnię dodać pozostałe masło, czosnek przeciśnięty przez praskę i płatki papryki, podsmażyć 1-2 minuty. Wlać bulion i śmietanę, dodać pokrojone suszone pomidory, parmezan, tymianek, oregano i bazylię, gotować około 3-5 minut. Wrócić z mięsem na patelnię (można całość przełożyć do naczynia żaroodpornego) i włożyć do piekarnika na około 20 minut. Czas pieczenia może być krótszy, zależy od wielkośći filetów i czasu smażenia na patelni (temperatura wewnątrz mięsa w najgrubszej części powinna osiągnąć 72-74 stopnie C).
  4. Tymczasem ugotować makaron, według instrukcji na opakowaniu. Upieczone mięso wyciągnąć na deskę, nastepnie pokroić a na patelnię dodać ugotowany makaron i wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz, posypać parmezanem i świeżą bazylią.

Smacznego.

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz