11.4.15

Szpinak z pieczarkami zapiekany z jajkiem.

Śniadanie, jajka, szpinak, grzyby, pieczarki,bagietka,ser żółty wędzony,

 

Porcja dla 3-4 osób. Czas przygotowania około 30 minut.

Składniki:

  • bagietka - około 30 cm długości u mnie pełnoziarnista (możecie wykorzystać bagietkę z poprzedniego dnia jeśli Wam zostanie)
  • 1 łyżka masła
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 150 g pieczarek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 100g młodego świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 3/4 szklanki wędzonego sera Gouda (zetrzeć na tarce)

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C - 450 stopni F.
  2. Bagietkę pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę i włożyć do piekarnika na 3-5 minut (piekarnika nie wyłączać).
  3. Masło roztopić na patelni o średnicy około 25 cm, najlepiej odpowiedniej do pieczenia w piekarniku, na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę, podsmażyć około 3 minuty. Dodać posiekane grzyby, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, smażyć 3 minuty. Dodać szpinak i smażyć 1-2 minuty.
  4. W średniej misce roztrzepać jajka, mleko, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodać ser i grzanki, wymieszać, następnie przełożyć na patelnię i wymieszać z pozostałymi składnikami (można całość przełożyć do naczynia żaroodpornego). Przykryć i włożyć do piekarnika na 10 minut, ściągnąć pokrywkę i kontynuować pieczenie przez około 5 minut. Lekko przestudzić, pokroić i podawać!

Życzę smacznego śniadania!

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz