Porcja dla 3-4 osób. Czas przygotowania około 30 minut.
Składniki:
- bagietka - około 30 cm długości u mnie pełnoziarnista (możecie wykorzystać bagietkę z poprzedniego dnia jeśli Wam zostanie)
- 1 łyżka masła
- 1 średniej wielkości cebula
- 150 g pieczarek
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- 100g młodego świeżego szpinaku
- 4 jajka
- 1 szklanka tłustego mleka
- 3/4 szklanki wędzonego sera Gouda (zetrzeć na tarce)
Wykonanie:
- Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C - 450 stopni F.
- Bagietkę pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę i włożyć do piekarnika na 3-5 minut (piekarnika nie wyłączać).
- Masło roztopić na patelni o średnicy około 25 cm, najlepiej odpowiedniej do pieczenia w piekarniku, na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę, podsmażyć około 3 minuty. Dodać posiekane grzyby, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, smażyć 3 minuty. Dodać szpinak i smażyć 1-2 minuty.
- W średniej misce roztrzepać jajka, mleko, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Dodać ser i grzanki, wymieszać, następnie przełożyć na patelnię i wymieszać z pozostałymi składnikami (można całość przełożyć do naczynia żaroodpornego). Przykryć i włożyć do piekarnika na 10 minut, ściągnąć pokrywkę i kontynuować pieczenie przez około 5 minut. Lekko przestudzić, pokroić i podawać!
Życzę smacznego śniadania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz